Prisen ”Årets greenkeeper 2016” gik til Birger Drost og Espen Vandsø Thorup Langelands Golfklub
Af Karin Normann Petersen, Nyholt ApS

Tillykke råber golfspilleren på hul 2 og hæver sin venstre arm højt op i luften til en hilsen. Espen og Birger hilser venligt og takker. Den gode historie er ved at brede sig. Det har været i den lokale avis, siger Birger og de er naturligvis også på forsiden af golfklubbens hjemmeside.

Hvad betyder der for jer, at have fået prisen som årets greenkeepere 2016?
Det er da et skulderklap, en anerkendelse af vores arbejde, siger Espen. Vi er stolte af det. Det kom som en meget stor overraskelse, tilføjer Birger. Og mere får jeg ikke ud af de to mænd, for de er beskedne.

No3
Undervisning ændrede alt

Hvordan er i havnet her sammen?
Birger er født og opvokset på Langeland og bor i dag i Humble, få kilometer fra banen. Han har været med helt fra start i 2000, hvor banen åbnede. Dengang havde bestyrelsen et ønske om at få en mekaniker i truppen og Birger, som er uddannet landbrugsmekaniker, trak det lange strå og fik stillingen. Her snart 17 år efter er meget forandret. Indbyggertallet er faldet drastisk i kommunen. Ifølge Birger er der i dag ca. 10. 500 faste beboere. Det afspejler sig helt tydeligt i det omkringliggende samfund. I dag er alle huse på vejen blevet til sommerhuse. Og Birger funderer lidt over det at bo på Langeland. For ham ligger det som en naturlig del i blodet, men man skal nok være af en særlig støbning for at bosætte sig her. Når kl. er fem om vinteren så er det ikke bare mørkt, men rigtig mørkt og meget stille på Langeland.
Espen er bosat i Svendborg og kører de ca. 45 min til banen hver dag. Han har ligeledes en baggrund i landbruget, men skiftede spor og tog assistentuddannelsen. I den forbindelse søgte han en læreplads i klubben og kom på den måde til Langeland i 2007.

En rigtig ferieø
Op til de store helligdage og ferier stiger antallet af mennesker eksplosivt på Langeland. Øen er blevet til en rigtig ferieø. Klubben har i dag 270 faste medlemmer og ca. 3200 greenfeespillere om året. Birger og Espen er de eneste fastansatte. I sæsonen får de god hjælp af to flexjobbere. Ellers er alt andet arbejde båret af frivillig hænder i alt et korps på 20 mand. Der er en særlig god opbakning fra lokalbefolkningen. Klubhuset og drivingrange rører Birger og Espen ikke ved. Det ordner de frivillige og det er en stor lettelse. Så har greenkeeperne ”kun” banen at tænke på.

Hvad er det de kan?
Der er mange brikker i puslespillet, som skal findes, før budgettet hænger sammen.
Med et skrabet budget, hvordan får i det hele til at hænge sammen, hvad er det i kan?
Lige umiddelbart synes Birger og Espen ikke de kan noget særligt, men jeg borer i det, for de får jo banen til at præsentere sig godt, så noget må de kunne! Sådan her gør de:
• De køber brugt
• Birger reparerer selv alle maskiner
• Deler investeringer op i etaper
• Sparer lønningskroner og er altid en halv mand bagud
• Bruger frivillige kræfter
• Har en særlig god dialog med bestyrelsen
• Argumenter godt for investeringer
• Prioriterer greens
• River ikke altid de 67 bunkers (der er alligevel også 20 for meget, siger Birger)
• Spilder ikke tiden på snak. Morgenmødet kl. 6 tager ganske få minutter.
• De kender og supplerer hinanden godt. Derfor fungerer tingene.

Ønsk stort!
Hvis i skulle ønske noget stort, hvad ville i så ønske jer?
Espen tøver, kigger på mig, smiler med øjnene og svarer: Nye maskiner. Birger kunne godt ønske sig nogle flere medlemmer. Drømme er flygtige og har bedst af at blive skrevet ned på papir. Det har jeg gjort nu. Og lur mig, om der ikke på et eller andet tidspunkt kommer flere medlemmer og nye maskiner til Langelands Golfklub.