En chefgreenkeeper og en forhandler af produkter til golfanlæg har sammen fået en effektiv sandfiller til Danmark. Chefgreenkeeperen har testet maskinen af på sin egen bane i Søllerød og ser allerede flere fordele.
Foto: Frederich Acasio
De fleste greenkeepere fræser og sandfylder banen to gange om året, og det betyder minimum en lukkedag af banen per gang. Men da Mads Andersen, der er chefgreenkeeper i Søllerød Golfklub, var på en international messe, så han en langt mere effektiv Sandfiller. Han tænkte, at maskinen kan hjælpe mange greenkeepere i Danmark.
”Vi har haft problemer med for højt indhold af organisk materiale på vores bane. Især i de første to centimeter. Her nytter det ikke noget at blive ved at vedligeholde. Sandfilleren gør et mere intensivt arbejde, hvor den procentvis fjerner langt mere organisk materiale. Det er selvfølgelig en voldsom behandling, så det tager tid for greens at komme tilbage. Men det betyder også, at vi kan nøjes med at bruge den en gang om året,” fortæller Mads.
Efter at have hørt om maskinen ’Sandfiller SF120’, tog Mads kontakt til Morten Carlsen fra X3Mgolf, der sælger produkter til danske golfanlæg. Han forhandler normalt ikke maskiner, men blev tændt af idéen om en ny maskine, der kan lette greenkeepernes arbejde.
”Det var Mads’ begejstring, der tændte mig til at få maskinen til Danmark. Det driver mig at sælge og udleje produkter, hvor greenkeeperne fortæller, at det har gjort en stor forskel for dem. Men en sandfiller er en dyr investering for en golfklub, når maskinen kun bliver brugt én til to gange om året. Derfor har jeg lavet en løsning, hvor greenkeepere i hele landet kan leje maskinen, når de har brug for den,” fortæller Morten Carlsen.
Sandfiller SF120 fungerer ved, at en vertikalskærer fræser render af cirka 4 centimeter og opfylder renderne med rent, tørt sand i én arbejdsgang. Det opfræsede filt opsamles automatisk i en separat beholder, som let kan tømmes. Det betyder, at udover at maskinen gør alt arbejdet, så skærer den også dybere og tættere og minimerer dermed nedbrydning af turfen – samtidig med, at den forbedrer dræning.
Maskinen kan både bruges på greens, fairways og teesteder, og selvom den er grovere ved banen, er banen stadig klar til at blive spillet på samme dag, som arbejdet er færdiggjort.
Mads har kørt maskinen på hele banen i Søllerød i juni måned. Der var dog udfordringer med, at knivene til maskinen ikke kunne holde, men leverandøren har nu lovet, at fejlen er rettet op. Og bortset fra knivudfordringerne, er Mads indtil videre tilfreds med maskinens arbejde.
”Jeg glæder mig til at se, om vi kan se en forskel i det organiske materiale. Som greenkeepere er vi hele tiden nødt til at prøve nye metoder for at forbedre banen. Men det vigtigste er, om den dybe fræsning rent faktisk betyder, at vi kan vente et helt år med at køre med den igen og dermed genere golfspillerne mindre. Samtidig minimerer vi også mandetimerne, som vi kan bruge på noget andet,” fortæller Mads.
Han mener dog ikke, at det er alle greenkeepere, maskinen giver mening for.
”Hvis plejen af banen kører godt, så synes jeg ikke, at man skal bruge maskinen. Men hvis man som os har udfordringer med for højt indhold af organisk materiale og gerne vil minimere de perioder, man skal lukke banen ned, så vil jeg anbefale maskinen.”
Den 1. juli holder Morten Carlsen demodag i Søllerød Golfklub, hvor han viser maskinen frem sammen med en række andre produkter som vejrstationer og BirdAlert, der skånsomt skræmmer skadefugle væk fra banen. Her kommer Mads også og fortæller om sine erfaringer med maskinen. Men det vigtigste med dagen er, at greenkeeperne får ny viden om muligheder i branchen.
”På demodagen kan greenkeeperne selv prøve at køre maskinen og vende deres begejstring eller skepsis med hinanden. Det er dem, der er eksperter, så det er vigtigt, at de kan bruge hinanden til at starte en dialog om, maskinen vil give mening for deres bane, og om den kan forsvares overfor bestyrelsen,” siger Morten Carlsen.
Del dette indlæg