FØLG OS

Kontakt

+45 4275 3000

DGA
Kirkedalsvej 6
8732 Hovedgård

dga@greenkeeper.dk

Bæredygtig banepleje: ”Det handler om god gammeldags greenkeeping”

25. marts 2020

Furesø Golfklub var den første klub til at vinde Golfsportens Miljøpris i 2014, og det kommer ikke som nogen overraskelse – klubben ligger på et fredet areal og har også en helt unik tilgang til bæredygtighed. Chefgreenkeeper Thomas Pihl fortæller om filosofien bag Furesø Golfklubs banepleje og kommer med gode råd.

Selvom ”bæredygtighed” er nutidens hotteste trend, så kan begrebet i sig selv forstås på vidt forskellige måder – nogle tænker på økologi og dyrevelfærd, andre tænker på vindmøller og solceller, og så er der plastik i verdenshavene. Hos Furesø Golfklub handler bæredygtighed ganske enkelt om, hvordan de påvirker naturen omkring sig, og at vi alle har et fælles ansvar for vores klode.

”For os handler det om at finde balancen mellem at lave en golfbane i en god kvalitet og at påvirke natur, klima og landskab mindst muligt,” fortæller chefgreenkeeper Thomas Pihl.

’Keep it simple’

Furesø Golfklub ligger på et fredet areal. Derfor er der ikke kun specifikke krav og restriktioner for, hvad golfklubben må gøre ved naturen, men der medfølger også et ekstra ansvar om at tage sig af jorden.

Og hvordan gør man så det? Hvis man spørger Thomas, er svaret ”’Keep it simple’ – mere eller mindre”. Nu til dags er der så mange forskellige muligheder inden for bæredygtige løsninger, både i form af udstyr og produkter, at der kan være en tendens til at overgøre det. I stedet mener han, at man først og fremmest skal have styr på de basale ting, der udgør det, som han selv kalder for ”god gammeldags greenkeeping”. Altså at man helt enkelt bygger på den basale viden om, hvordan jord, vand, og planter fungerer.

”Det er egentlig grundstenen i den bæredygtige tilgang – at gøre de basale ting rigtigt,” siger han.

Start fra bunden

Hvis man skal starte på noget nyt, giver det som regel mening at starte fra bunden og arbejde sig opad – og det er også tilfældet, hvis man vil i gang med bæredygtig banepleje.

Er der er én ting, som Thomas mener er afgørende for at komme i gang, er det valget af græsart.

”Hver græsart har forskellige behov, og hvis du forstår disse behov, bliver det også lettere at tilpasse plejen efter den valgte græsart,” fortæller han.

Det giver med andre ord et grundlag, som alt andet bygger på – hvis græsset trives, er der automatisk mange andre ting, der falder på plads. F.eks. dikterer græarten, behovet for vand, næring og til dels også sygdomstrykket.

Det er med andre ord en balancesag at arbejde med naturen – og det er netop derfor, at Thomas også omtaler sig selv som ”balancemester” inden for sit felt.

”Det er jo et stykke natur, som vi skal tæmme til at kunne noget specielt – men jo mere naturligt, vi kan få det til at fungere, jo mere får vi også foræret af naturen,” forklarer han.

Generelt er Danmark et af de lande, som er hårdest reguleret ift. brugen af pesticider. Det mener Thomas kun er en god ting, da man som greenkeeper derfor er tvunget til at finde på mere bæredygtige løsninger.

Og her er der masser af inspiration at hente fra andre klubber, men også fra eksisterende forskning – Furesø Golfklub har især baseret mange beslutninger på forskning fra den nordiske forskningsfond STERF.

”Forskning fra STERF har hjulpet os rigtig meget – og hjælper os fortsat meget. Vi bruger det til at basere meget af vores viden på,” siger han.

Støtte og investering

I 2014 vandt Furesø Golfklub Miljøprisen, og siden har de løbende investeret i at kunne drive klubben på en bæredygtig måde – og det ser ud til at fungere. Klubben har bl.a. bygget om på mange af deres græsoverflader, så de kan optimere deres forbrug af vand, næring og kemi.

”Med bæredygtighed handler det egentlig om at optimere ”ned af”, uden af slække på kvaliteten af produktet,” siger Thomas.

Som golfklub har de i Furesø selvfølgelig også en interesse i at opretholde et bæredygtigt image – det kan nemlig give god rygvind fra f.eks. lokalsamfund og myndigheder, hvis man agerer på en bæredygtig måde – eller hvis man bare ”opfører sig ordentligt”, som Thomas kalder det.

 

__________

Fem gode råd fra chefgreenkeeperen:

  • Tag ansvar – forsøg at opnå så lille en negativ påvirkning på jorden som muligt.
  • Gør det ikke for besværligt – hav først og fremmest styr på de basale ting inden for greenkeeping.
  • Vælg en græstype, som ikke kræver for meget vand eller pesticider.
  • Søg inspiration hos andre – enten andre greenkeepere eller hortonomer.
  • Har du større miljøprojekter i tankerne, kan du søge støtte hos DGU’s miljøfond. Læs mere her: greenkeeper.dk/blog/stoette-til-miljoeprojekter

Del dette indlæg