FØLG OS

Kontakt

+45 4275 3000

DGA
Kirkedalsvej 6
8732 Hovedgård

dga@greenkeeper.dk

Dræn i Fredericia: ”Det er det største, der er sket, siden banen åbnede”

25. juni 2020

En sjaskvåd bane, der er umulig at pleje i vinterhalvåret, det er nok de fleste greenkeeperes frygt. I Fredericia Golf Club er der nu endelig lys for enden af tunellen. Men anlæg af dræn på banen er kun begyndelsen.

Foto: Peter Leth

Hvert år når foråret nærmerede sig, blev greenkeeperne i Fredericia mødt af flere centimeter højt græs, som krævede ekstra hårdt arbejde og mange mandetimer at få klippet ned igen. Hele vinteren måtte de nemlig lade græsset stå til, fordi banen var alt for våd at køre på. Sådan har virkeligheden set ud i Fredericia Golf Club i mange år.

Jorden består nemlig af tung lerjord – det man kalder ’Lillebælt jord’. En greenkeepers værste mareridt. Vandet kan nemlig ikke trænge igennem den tætte jorden og lægger sig i stedet som en stor swimmingpool ovenpå græsset.

Men da Martin Sørensen blev ansat som chefgreenkeeper i klubben for godt syv år siden, startede han med en mission om at ændre de våde forhold. Og så begyndte en mange års lang proces om at få anlagt 30 kilometer drænrør på det 60 hektar store baneområde. Og i år i starten af juni, er anlægsarbejdet endelig skudt i gang.

“Jeg kunne godt se, at det var nødvendigt, at der skete noget, hvis banen skulle leve mange år endnu. De våde sæsoner i 2017 og 2019 har taget ekstra hårdt på banen. Vi har som mange andre klubber mærket nedgang i medlemstallet de seneste år, og det er klart, at det ikke hjælper, at der kun kan spilles på banen syv måneder af året. Så det er fantastisk, at det nu endelig lykkes at få drænet banen,” siger Martin Sørensen.

Dræn på seks måneder

Fredericia Golf Club ligger på kommunal jord, og derfor har klubben og Kommunen samarbejdet i et par år om at udfærdige et projekt for dræning af golfbanen.

Oprindeligt var det planen at lave projektet over en 3-årig periode, men da anlægsloftet blev fjernet af Regeringen pga. corona, blev der pludselig plads til, at drænprojektet kom med. Fredericia Kommune betaler broderparten af beløbet, mens golfklubben betaler sin del af udgiften.

“5,5 millioner kroner alt i alt ligger desværre uden for golfklubbens formåen, og derfor har vi ansøgt Fredericia Kommune om hjælp,” fortæller Martin Sørensen.

SM Entreprenøren Entreprenørselskabet er lige nu i gang med anlægsarbejdet. Det foregår ved, at et eller to huller bliver lukket ad gangen – alt i mens at golfspillerne har resten af banen at boltre sig på, som de plejer.

Startskuddet til flere projekter

Selvom det er et vigtigt projekt, så er det kun starten på Fredericia Golf Clubs eventyr fra en våd til en gunstig bane.

“Jeg ser vores bane som menneskekroppen. Nu får vi lagt drænrør, som kan lede vandet væk. Det er skelettet. Så kan vi bygge muskler på henad vejen i form af slidsdræn. Så skal der sener ind i kroppen, det er verti dræn, som giver den svampfunktion i jorden, som lerjorden mangler. Til sidst skal der hud på til at beskytte kroppen. Det gør vi med topdressing. For selvom vi dræner nu, så laver det ikke lerjord om til sandjord,” forklarer Martin Sørensen.

Han ser nu frem til allerede fra næste år, at han og greenkeeperteamet kan passe banen i vintermånederne.

“Tidligere brugte vi mange overarbejdstimer på at klippe græsset, når vinteren var overstået. Vi kørte i døgndrift for at finde banen frem til medlemmerne igen. Nu får vi tid til også at forbedre banen andre steder for eksempel ved at udbygge vores teesteder. Det har vi aldrig haft tid til før,” siger Martin Sørensen og tilføjer:

“For os greenkeepere er dræningen det største, der er sket, siden golfbanen åbnede i starten af 90’erne.”

Del dette indlæg