FØLG OS

Kontakt

+45 4275 3000

DGA
Kirkedalsvej 6
8732 Hovedgård

dga@greenkeeper.dk

Forsøg med forebyggelse og bekæmpelse af dollar spot på Vasatorps Golfklubb i Sverige

20. april 2020

De sidste syv år har chefgreenkeeper Pontus Albertsson på Vasatorps Golfklubb ved Helsingborg i Sverige set angreb af dollar spot på banerne. Her kan du læse om, hvordan han forebygger angreb, og hvad han gør, når han ser aktive angreb af svampen.

Tekst: Pontus Albertsson, chefgreenkeeper, Vasatorps Golfklub og Karin Normann

Vasatorps Golfklubb lige uden for Helsingborg er et stor anlæg med to 18. hullers baner, to 9-huls baner samt fire forskellige træningsområder og to putting greens. Alle greens er opbygget efter USGA-modellen og sået med forskellige sorter af krybende hvene, men greens har i dag også et islæt af enårigt rapgræs. Teesteder eftersås i dag med en blanding af krybende hvene og rødsvingel på grund af problemer med kraftig filtdannelse.

Hvorfor tror du, vi har fået problemer med denne svamp?

”Jeg begyndte at se tendenser til dollar spot for ca. 7 år siden, men jeg var usikker på, hvad det var. Jeg tænkte, at det umuligt kunne være dollar spot, da jeg havde lært, at den kun vokser, når det er fugtigt og varmt i vejret ca. 25-35 grader. Men jeg blev klogere og er i dag ganske sikker på, at svampen har muteret og kan klare sig ned til 10 grader.”

“Jeg er overbevist om, at den kan være indslæbt på vores baner med golfspillernes sko. Klimaet, tror jeg også, spiller ind. I Skåne har vi ikke haft kolde vintre igennem flere år. Jeg håber, vi kan få lidt koldere vintre. Det kunne være interessant at se, hvad der sker med svampen sæsonen efter.”

Virker rulning mod dollar spot?

”Rundt omkring i verden er der lavet flere forsøg med rulning af greens. Jeg ville prøve det af, og i 2018 lavede jeg et forsøg på vores ene 9-hullers bane. Jeg lavede følgende behandlinger:

  • Hul 1-3 (A) brugte vi som kontrol De fik ingen rulning
  • Hul 4-6 (B) blev rullet 3 gange om ugen
  • Hul 7-9 (C) blev hullet 6 gange om ugen

Ugen efter Sankt Hans fik vi angreb af svampen på kontrollen, og angrebene spredte sig hurtigt. På testområde B kom der også nogle pletter, men det var få, og vi skar pletterne ud og smed dem væk. På testområde C var der ingen angreb, og greens så rigtig flotte ud. I 2019 gentog jeg rulleforsøget denne gang på forskellige teesteder. Her så vi de samme effekter af rulning.”

Hvor mange gange skal man rulle om ugen?

”Tre gange om ugen, synes jeg, er minimum.”

Får du større effekt, hvis du ruller mere?

”Ja, efter min mening gør du, men samtidig er det vigtigt, at man lufter. Overfladen kan hurtigt glitte til, når vi ruller så mange gange. Vi lufter hver 14. dag for at holde overfladen porøs. Jeg anbefaler, at man ruller fem gange om ugen, da det fungerer hos os. I et par uger kan man rulle op til syv gange i ugen.”

Rulning er godt som et forebyggende tiltag. Men hvad gør du, hvis du får et angreb og har aktiv svamp?

”Da vi opdagede sygdommen første gang, brugte vi en blanding med ammoniumsulfat og jern tilsat et pH-sænkende middel, så væsken blev sur. Denne blanding prøvede jeg igen af på tre teesteder, som havde aktive angreb. Dagen efter behandling kunne vi ikke se mycelium i pletterne, pletterne var ikke blevet større, og der var ikke kommet flere af dem. Fire dage efter var der igen mycelium i pletterne, derfor kørte jeg blandingen ud en gang til. Det var meget varmt ca. 30 grader og vindstille.”

“Nu så vi virkelig en effekt af behandlingen. En uge efter så vi stadig ikke mycelium i pletterne, der kom genvækst, og pletterne blev mindre og mindre. Til sammenligning kan jeg fortælle, at der var angreb på alle andre teesteder og forgreens, som lå i nærheden, som ikke blev behandlet med blandingen.”

Kombiner flere strategier

”I Sverige har vi et svampemiddel tilbage, vi må bruge én gang mod dollar spot, så det er vigtigt, at vi tænker i andre baner til forebyggelse og bekæmpelse af svampen.”

“Rulning hjælper og kan bruges forebyggende i hvert fald, hvis man kører 4-6 gange om ugen, det er min erfaring. Hvis man vil undgå at bruge svampemidler, når man får et angreb, så kan jeg kun anbefale at prøve en blanding med ammonium sulfat og jern tilsat et pH-sænkede middel.”

“Jeg forestiller mig, at svampen ikke kan lide at vokse på den sure overflade, og at man giver græsplanterne lidt næring, så de er stærke nok til at lave genvækst i pletterne. Som altid gælder det om at holde filten i skak og græsplanterne så stærke som muligt. Et sidste tips er, at hvis du ser få pletter på greens så stik dem hurtigt ud og smid dem væk for at begrænse smitten.”

Hygiejne

”Spørgsmålet omkring hygiejne tages der let på ude omkring i klubberne. Jeg er dog ganske sikker på, at vi skal blive bedre til dette i fremtiden. Hvis alle spillere vasker deres sko og vogne, inden de lægger grejet ind i bilen og kører til næste klub, så tror jeg, at vil det være med til at mindske risikoen for at sprede sygdomme til andre baner.”

“Det første skridt, som man bør tage som klub, er at informere spillerne om, at man gerne ser, at alle spillere blæser deres sko og vogne efter hver runde for at mindske risikoen for smittespredning,” afslutter Pondus.

Del dette indlæg