Det kræver mange mandetimer og prioritering at pleje en udfordrende inland linksbane, som de har i Ishøj Golf. Naturen og et stramt budget spænder hele tiden ben. Men det er også det, der driver chefgreenkeeper Mikael Rasmussen.
Tekst: Kristine Buske | Foto: Mikal Schlosser
Smalle bunkers, rough, længde og vind, der både er med- og modspiller, udgør en væsentlig del af sværhedsgraden på Ishøj Golfs 18-huls mesterskabsbane. Banen, der er i kategorien inland links, er spændende at spille på. Men den stiller også store krav til greenkeeperne.
Erik Groth-Andersen fra Nivå Golf ville gerne vide, hvordan man tackler at være greenkeeper på så speciel en bane. Derfor har han sendt stafetten videre til Mikael Rasmussen. Og det er da heller ikke uden udfordringer at pleje en bane på 110 hektar, fortæller chefgreenkeeperen.
”Det er en vedligeholdelseskrævende bane, hvor vi er nødt til at lave en del manuelt arbejde. Vi har mange bunkers, hvor der ikke kan køre maskiner. Her skal vi håndrive og håndklippe alt, så det går der en del mandetimer med. Samtidig er plejen af teestederne tidskrævende, og fairways udgør omkring 30 hektarer i alt, når vi tager vores 9 hullers intermediate bane med samt træningsområdet,” siger Mikael Rasmussen.
Derudover har Ishøj Golf Klub 33 greens i alt, som greenkeeperen skal pleje sammen med strafområder, som er bygget op med forskellige plateauer. Og så er der vedligeholdelsen af klubejerens to gårde, som ligger op ad golfbanen.
”Så vi har nok større udfordringer plejemæssigt end de fleste andre golfklubber,” smiler Mikael.
Mikael har næsten været med fra start, da banen blev til. Han kom til Ishøj Golf i 2005, fordi der skulle ske noget nyt. Hans tvillingebror var allerede i greenkeeperfaget og havde nogle kontakter at trække på. Dengang var banen i Ishøj stadig ved at blive bygget.
Det er den danske golfbanearkitekt Line Mortensen, der har designet banen som en af sine første golfbaner. Siden har hun designet Gyldensteen Golfbane på Fyn samt golfbanen ved Kildebjerg Ry i Østjylland.
”Det har været spændende at se, hvordan banen har udviklet sig siden. Vi har blandt andet løbende plantet nye buskområder og træer, og så har vi siden 2014 haft øget fokus på vores drænsystem,” siger Mikael.
Allerede i 2008 – et år inden han var færdiguddannet – blev Mikael chefgreenkeeper for klubben. En chance, han ikke kunne sige nej til. Dengang delte han ansvaret med sin tidligere kollega Lasse Engelhardt. Siden har han været alene om chefansvaret.
”Det har været en spændende, men også udfordrende opgave at have ansvar for så stort et anlæg. Jeg har lært utrolig meget og har hele tiden haft fokus på at finde nye løsninger på, hvordan vi kan gøre arbejdet bedre. Det at sammensætte et team, og få det til at fungere, så alt går op i en højere enhed, det er det sjoveste ved jobbet,” siger Mikael.
I sæsonen er der syv mand inklusiv fleksjobbere til at pleje banen i de travle perioder – det er en del færre ressourcer, end det var planlagt, da banen blev etableret.
Mikael er med i en erfa-gruppe, hvor han har spurgt, hvor lang tid andre baner typisk bruger på at rive en bunker på en 18-huls- bane. Svaret er cirka fire-fem timer for én mand. Til sammenligning tager det seks mand to-to en halv time at rive fingerbunke ren i Ishøj Golf.
Derudover tager det tre mand fire dage at slå græsset på bunkeren.
”Vi har eksperimenteret med at slå græsset rundt på bunkerkanterne sjældnere i perioder. Men gør vi det for sjældent, gror græsset til, og så kan golfspillerne ikke finde bolden. Så det er hele tiden en balancegang, og vi skal prioritere benhårdt hver dag. Vi gør det, vi skal og kan i løbet af sæsonen og forsøger at holde den kvalitet, som vi er kendt for,” siger Mikael, der forklarer, at de særlige plejemæssige forhold også stiller høje krav til ham som chefgreenkeeper.
”Jeg skal hele tiden være nogle skridt foran i planlægningen med at få mandskabet, maskinparken og det hele til at gå op i en højere enhed,” siger Mikael.
”Men vi har et godt team, og det er fedt som chef at have fået et dygtigt mandskab til at fungere og yde så optimalt som muligt på trods af arbejdspladsens udfordringer.”
Med naturen kan du ikke altid forklare eller forudse, hvad der kommer til at ske.
De fleste golfbaner blev ramt under den våde sæson 17 og den varme og tørre sæson 18. Med det høje plejeniveau og de få ressourcer kunne det særligt mærkes i Ishøj. I 2017 klarede golfbanen det nogenlunde, fordi de tre år forinden var begyndt med dræn på banen.
”Vi har en del søer og udløb i åer omkring banen, som vi skal sikre fungerer optimalt, så vi hele tiden kan dræne vandet væk fra banen. Det arbejde er vi nået rigtig langt med, og nu er næste etape at dræne de få fairways, som er våde i for lang tid,” siger Mikael og fortæller, at det i 2018 derimod var mangel på græs, der var udfordringen.
”Vores bane er primært sået med rødsvingel, som desværre havde det rigtig svært. Derfor mistede vi en hel del græs på fairways og i områderne omkring greens. Vi har brugt meget tid sidste sæson på at få genetableret græsset i de områder, og vi har bl.a. investeret i en ny såmaskine,” siger Mikael.
Og netop naturens luner er nok en af de største udfordringer – ikke kun i Ishøj Golf.
”Med naturen kan du ikke altid forklare eller forudse, hvad der kommer til at ske,” siger Mikael og tilføjer.
”Det er noget af det, der gør arbejdet spændende. Måske lidt for spændende en gang imellem,” griner han.
Mikael er dog ikke i tvivl om, at han er havnet i det rigtige fag.
”Nogle gange kan det da godt se dystert ud med økonomien rundt omkring på golfbanerne med skærpede krav omkring hvordan vi kan pleje banerne og stigende klimaudfordringer. Men det gør også jobbet spændende og betyder, at vi skal tænke anderledes i forhold til, hvordan vi skal pleje vores golfbaner i fremtiden.”
I denne artikelserie tager Greenkeeperen på rundtur blandt danske greenkeepere i hele landet. Vi får en snak om deres greenkeeperliv, hobbyer, glæder og udfordringer. Den enkelte greenkeeper sender stafetten videre til en kollega.
Mikael Rasmussen vil gerne sende stafetten videre til sin tidligere kollega chefgreenkeeper Lasse Engelhardt fra Golf Klub Harekær. Golfklubben i Harekær er lille og har derfor et stramt budget og begrænsede ressourcer. Mikael vil derfor gerne vide, hvordan Lasse får arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen.
Del dette indlæg